Vår guide till underhåll och skötsel av ytterdörr i ek
Att sköta om och behandla din ekdörr är inte bara ett slit. Det är också ett rogivande arbete som ger resultat. Särskilt på en äldre ytterdörr i ek brukar resultatet vara fantastiskt när du slipat bort de översta lagren av gammalt trä och möter den dörr som du en gång föll för. I den här guiden kikar vi på hur du tar hand om din ekdörr för att bevara både funktion och utseende under hela dörrens livstid.
Varför är underhåll viktigt?
Ek (Quercus robur) är ett hårt, tåligt och rötbeständigt träslag. Att det är hårt betyder att olja inte tränger in lika lätt som vid exempelvis teak. Det gör att du behöver olja en ytterdörr i ek oftare än andra ytterdörrar. Men som med alla träslag så kräver ek kontinuerligt underhåll. I den här guiden delar vi upp hur mycket underhåll du behöver göra, utifrån dörrens ålder. Men först; varför ska man underhålla en dörr i ek regelbundet?
Underhåll bevarar färgton och utseendet hos din ytterdörr i ek
Ek är ett ljust träslag som bleknar och blir grått om det inte underhålls. Ekträ har också större porer än andra träslag. När garvsyran som finns naturligt i ek oxiderar och tränger ut i träporerna kan det uppstå svarta prickar. Liknande prickar uppstår när mögel och pollen fastar i sporerna. Båda dessa är svåra att slipa bort när de väl har dykt upp.
Underhåll bevarar dörrens funktion
Ytterdörrar är husets gräns mellan inomhus- och utomhusklimat. På utsidan av dörren kan det vara torr luft med minusgrader, samtidigt som det är 20 plusgrader och fuktig luft inomhus. Följden blir att dörrens trä utsätts för stora skillnader i både temperatur och luftfuktighet. Att underhålla din ek ytterdörr gör att den blir mer följsam och man undviker sprickbildning. Det gör att dörren behåller sin funktion längre.
Alla ytterdörrar i ek behöver underhåll. Exakt hur ofta beror på dörrens läge och utsatthet för väder och vind. Tänk på att en ytterdörr i ek behöver oljas mycket ofta för att inte bli ful, spricka och få svarta prickar.
När din ytterdörr i ek är ny – lättare underhåll
När din ytterdörr i ek är ny räcker det att tvätta av dörren någon gång eller två per år. Ha gärna som rutin att tvätta av dörren i början av hösten och i början av sommaren. Doppa en svamp eller trasa i varmvatten blandat med diskmedel och tvätta av dörrblad och karm. Känns dörren torr och matt kan det behövas läggas på ett tunt lager olja.
Våra ekdörrar är behandlade med ett lager Osmo UV-Skyddsolja 425 Ek (pigmenterad) samt ett lager Osmo UV-Skyddsolja 420 (ofärgad). Det gör att de har ett bra grundskydd.
"Så fort du upptäcker att ekdörren börjar bli sliten, få svarta prickar eller missfärgningar. Ek är ett hårt och tåligt men ljust träslag, därför syns svartmögel, nedfall och smuts tydligt. Det är viktigt att inte låta eventuellt svartmögel få fäste och det måste tas bort innan ytterligare ytbehandling”
Grundligt underhåll på ytterdörr i EK
När dörren börjar få några år på nacken brukar vi rekommendera att göra ett lite mer grundligt underhåll.
Så här gör du:
1. Om träets fibrer rest sig, börja med att slipa ytan med ett fint sandpapper i träets riktning. Använd ett finkornigt sandpapper för att slipa bort smuts och organiskt material som fastnat på ytan.
2. Stryk sedan på ett tunt lager med Osmo UV-Skyddsolja 420 (ofärgad). Om du slipar ner dörren helt bör du grunda med ett lager Osmo UV-Skyddsolja 425 Ek (pigmenterad) och sedan ett lager Osmo UV-Skyddsolja 420 (ofärgad) som topp, efter att du har slipat ytan.
3. Var noga med att inte lämna något överskott. Undvik att behandla din ekdörr i direkt solljus.
Tvätta bort synligt mögel ett par gånger per år
Om du ser att det finns mögel på din ytterdörr i form av små svarta prickar, bör du behandla den med algtvätt eller mögeltvätt som dödar möglet.
Tvätta din dörr ett par gånger om året, särskilt om det finns mycket lövträd i omgivningarna. Då säkerställer du att den håller sig fräsch, samtidigt som den åldras vackert och naturligt. Om du inte vet vilken mögeltvätt du ska använda, fråga din färghandlare så kan de hjälpa de dig att hitta rätt för just din dörr.
Underhåll din ytterdörr vid behov
Vi rekommenderar att du underhåller en ytterdörr i ek efter behov, om den t.ex. känns torr och matt. Exakt hur ofta beror på dörrens läge och utsatthet för väder och vind. Tänk på att din ekdörr behöver oljas för att behålla sitt utseende och inte spricka och få svarta prickar.
Tänk på att du bör stryka på oljan vid en tidpunkt när det inte är för mycket mögelsporer och pollen i luften, då dessa lätt fastnar på dörren.
För vidare underhåll be din färghandlare om råd eller gå in på www.welinoco.com.
UNDERHÅLL AV GLASAD YTTERDÖRR I EK
Kontrollera med jämna mellanrum att silikontätning mellan glas och glaslist är intakt. Silikonmaterialen bryts ner av väder och vind och gör att vatten kan tränga in i konstruktionen och orsaka svällning och ev. färgsläpp. Använd silikon anpassat för glas (finns i byggmaterialhandeln) vid underhåll. Fråga din färghandlare om råd.
UNDERHÅLL AV EKDÖRR
Leif Karlsson är dörrbyggare och har jobbat på Bovalls Dörrbyggeri sedan 1969. Hans hobby är snickeri, lokalhistoria och att skriva. Här delar han med sig av goda tips och visar hur du utför grundligt underhåll på en ytterdörr i ek från Bovalls.
OBS! Om ekdörren bara behöver bättringsoljas behöver du inte använda rötskydd. Denna film visar olja för ekdörrar tillverkade före juni 2018. Nyare dörrar oljas med Osmo UV-Skyddsolja.
Funderar du på att köpa ny dörr till din bostad?
Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar! Vi hjälper dig med tips, råd och inspiration för att du ska kunna välja rätt dörr för just din bostad.