Vår guide till underhåll & skötsel av ytterdörr i teak

Att sköta om och behandla en ytterdörr i teak är inte bara ett slit; det är också ett trevligt och rogivande arbete. Särskilt på äldre dörrar brukar resultatet vara fantastiskt när du slipat bort de översta lagren av gammal teak och möter den dörr som du en gång föll för. I den här guiden kikar vi på hur du tar hand om din teakdörr för att kunna bevara både funktion och utseende under hela dörrens livstid.

läderetikett på trädörr
havet vid Bovallstrand

Så håller du din ytterdörr vacker i många år

Teak (latin: tectona grandis) har en vackert varm och mättad färg naturligt, utan att vara röd. Det är ett fett träslag, vilket ger det naturliga vattenavvisande egenskaper som är en av anledningarna till att det traditionellt använts för båtdäck och båtinredning. Teak är också ett av världens mest hållbara träslag. Det är hårt, lagom tungt, stabilt och står emot röta längre än de flesta andra träslag. En ytterdörr i teak får med sig dessa egenskaper, vilket gör att de är lättare att underhålla, särskilt i utsatta havsnära lägen.

Underhåll bevarar teakdörrens färgton

För att behålla en jämn och fin ton i din ytterdörr är det viktigt att underhålla träet med jämna mellanrum, särskilt när dörren suttit monterad ett antal år. Precis som på äldre båtdäck i teak, ljusnar en dörr byggd i teak med tiden. Samtidigt får teaken en torrare yta, med synligare träfibrer.

Underhåll bevarar teakdörrens funktion

En ytterdörr är också husets barriär mellan inomhusklimatet och utomhusklimatet, med följden att dörren utsätts för stora skillnader i både temperatur och luftfuktighet. Att underhålla dörren gör att den blir mer följsam och behåller sin funktion längre.

När är det extra viktigt att underhålla sina teakdörrar?
"Dörrar som sitter i lägen utan tak är speciellt utsatta - inte minst i kustnära områden. Det är också extra viktigt att underhålla ytterdörrar som vetter mot syd och väst. De delar av dörren som är mest utsatta, såsom dörrens underkant där vatten skvätter upp, får annars lätt en annan färgton än dess mindre utsatta delar."
// Eva Gustafsson

Nya dörrar kräver endast lättare underhåll

När din teakdörr är ny brukar det räcka med lättare underhåll. Tvätta av dörrblad och karm någon gång eller två per år med en svamp eller trasa doppad i varmvatten blandat med lite diskmedel. Olja sedan dörren. Försök ha som rutin att tvätta och olja dörren i början av hösten och i början av sommaren.

Äldre dörrar behöver mer grundligt underhåll

Börja att underhålla dörren så fort du ser tendens till att ytan blir torr eller börjar bli missfärgad. Om din dörr blivit sliten eller stått utan underhåll i ett utsatt läge kan den behöva en lite mer omfattande översyn. Men ge inte upp! Under den gamla ytan finns samma fina, feta och vackra teak som när den var ny. Våra teakdörrar är alltid byggda i massivt trä, vilket gör att du kan slipa bort den yttersta och fula ytan.

Grundligt underhåll på ytterdörr i teak

Så här gör du:

1. Rengör dörren, torka av med trasa, eventuellt med lite diskmedel.
Tag utspädd ammoniak eller tralltvätt och tvätta av teakdörren med en svamp. All gammal olja löses då upp. Tänk på att skydda händer och att täcka marken under dörren då ammoniak är frätande. Skölj sedan av dörren med vatten, rengöringsmedlet rinner då av.

2. Slipa med fint sandpapper i träets riktning.
För att få bort fiber-resningen, putsa med fint sandpapper i träets riktning till dess att det stickiga lagret försvinner. Gå över dörrkarmen, dörrbladet och ge dörren lite extra kärlek i nederkant och på andra ställen där den blivit lite extra mycket sliten.

3. Olja in med teakolja, minst två gånger.
Torka av överflödig olja med en trasa. Tänk på att dränka trasan i vatten innan du slänger den för att undvika självantändning. Trä och fanér suger in oljan olika, dörren kan då se fläckig ut, detta avhjälps genom att upprepa inoljningen. Olja dörren med ett dygns intervall.

Att tänka på

Oljade ytterdörrar i teak är aldrig färdigbehandlade, de måste underhållas för att inte bli missfärgade och fula men också för att de inte skall suga fukt med svällning som följd. Torkar träet suger det åt sig fukt och sväller. Det kan göra att dörren bågnar, vilket i sin tur kan leda till problem med såväl täthet som stängning. Beroende på dörrens läge och med tanke på klimat kan dörren behöva oljas flera gånger per år.

Vi rekommenderar också att du lägger på ett extra lager olja på dörren en gång per år. Tänk på att du bör stryka på oljan vid en tidpunkt när det inte är mögelsporer och pollen i luften, då dessa fastnar i oljan. Så gör det tidig vår eller sen höst.

Om det syns mögel på dörren

Om det syns mögel på din teakdörr (oftast i form av små svarta prickar) kan du behandla dörren med mögeldödande medel såsom algtvätt eller mögeltvätt. Om det finns mycket lövträd i omgivningarna bör du göra det ett par gånger om året för att hålla din teakdörr fräsch och snygg. Om du inte vet vilken mögeltvätt du ska använda, bör du fråga din lokala trävaruhandlare eller färghandlare så hjälper de dig hitta rätt för just din dörr.

OBS! Vid tecken på mögel är det viktigt att först göra ren dörren ordentligt eftersom olja gör att möglet frodas.

Vilken olja ska du välja till teakdörrar?

Vi får ibland frågor om vilken teakolja man ska använda och hur hög torrhalten bör vara. Oljans torrhalt beskriver hur stor andel olja den innehåller. Vi brukar rekommendera att du väljer en olja med bra kvalitet och hög torrhalt. Man kan generellt säga att de sämre teakoljorna innehåller mycket lösningsmedel och mindre andel olja.

För att få ett bra skydd bör teakoljan innehålla mycket olja, det är oljan som är kvar och skyddar teakdörren när lösningsmedlet har avdunstat. Samtidigt är för hög andel olja inte heller bra då den blir fastare i konsistensen och därför får svårare att tränga in i dörrens trä.

En tumregel är att teakoljan bör innehålla mellan 38 och 60 % olja. Då tränger den in i träet, samtidigt som du slipper stryka på många gånger för att få den effekt du är ute efter. Exakt vilka proportioner beror på alltifrån träråvarans kvalitet till dörrens skick. Prata med din färghandlare så att du få rätt olja för just din teakdörr.

VID GLASADE ENTRÉDÖRRAR OCH YTTERDÖRRAR MED DEKORSPEGEL

Kontrollera med jämna mellanrum att silikontätningen mellan glas och glaslist är intakt. Silikonmaterialen bryts ner av väder och vind och gör att vatten kan tränga in i konstruktionen och orsaka svällning och eventuellt färgsläpp. Använd silikon anpassat för glas (finns i byggmaterialhandeln) vid underhåll. Om dörrbladet har en dekorspegel, kontrollera att fogen mellan dörrblad och list är intakt. Vid underhållsbehov, använd en silikonfri, övermålningsbar byggfog.

detalj av entreparti i trä

UNDERHÅLL AV TEAKDÖRR

Leif Karlsson är dörrbyggare och har jobbat på Bovalls Dörrbyggeri sedan 1969. Hans hobby är snickeri, lokalhistoria och att skriva. Här delar han med sig av goda dörrtips och visar hur du utför grundligt underhåll av en ytterdörr i teak.

Funderar du på att köpa ny dörr till din bostad?

Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar! Vi hjälper dig med tips, råd och inspiration för att du ska kunna välja rätt dörr för just din bostad.

Varukorg

Galleriet i Bovallstrand är öppet vardag kl.8-16. Andra tider kan ev. bokas.

X